Jaki jest sekret dobrych, kiszonych ogórków?
Czy wiesz jaki jest sekret dobrych, kiszonych ogórków?
Najważniejsze - dobrej jakości składniki!
Tylko ogórki, które są uprawiane naturalnie, nie nawożone i nie pryskane chemią będą się dobrze kisiły, wspaniale smakowały i przetrwają całą zimę :)
Jeśli dodasz naturalny czosnek - pozostanie biały, ten chemiczny zmieni kolor na niebieski ;)
Dobra woda to podstawa - może być przefiltrowana, przegotowana, ale zdecydowanie najlepsza będzie woda bez chloru z wiejskiej studni (mam to szczęście, że u rodziców na wsi znajduje się jeszcze taka studnia i kiszone ogórki zawsze wychodzą przepyszne).
Sprawdzony (już od ponad 30 lat) przepis, który wszyscy zachwalają⤵
Ogórki ciasno układam w słoiku i dodaję:
1,5 ząbka czosnku
5-6 ziaren ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu czarnego
1 płaska łyżeczka gorczycy
3 kawałki chrzanu (używam gałązek liści chrzanu, które kroję na kawałki ok 3cm)
1-2 koper (kwiatostan z łodyżką zwijam w kółko tak aby zmieścił się w słoiku i daję na samą górę, wtedy po otwarciu słoika można szybko i łatwo się go pozbyć :)
Zalewam wodą z solą: na 1l wody daję 1,5 łyżki stołowej soli kłodawskiej nieoczyszczonej, niejodowanej
Solidnie zakręcam i gotowe :)