Najwspanialsze źródło niemal wszystkich cennych witamin to - owoce czarnej porzeczki!
Czy wiesz, że już 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż zalecana dzienna norma dla dorosłych?
Kluczowe jest to, że w świeżych owocach witamina C występuje w towarzystwie wielu innych witamin, dzięki czemu bardzo dobrze się przyswaja, dlatego zdecydowanie lepiej zjeść garść porzeczek niż garść tabletek z witaminą C.
Dodatkowo w porzeczkach witamina C występuje w trwałych związkach, dzięki czemu pozostanie w naszych dżemach i kompotach nawet po obróbce termicznej!
Te malutkie owoce to skarbnica niezwykle cennych związków takich jak: rutyna, witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotyny, kwas foliowy, sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, bor, jod, kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki, luteina, kwas gammaglobulinowy, polifenole i wiele innych.
To wszystko sprawia, że dzięki czarnej porzeczce:
Gorąco polecamy zamknąć owoce w słoiki i zachować namiastkę lata na jesienno-zimowe dni, kiedy trzeba będzie naturalnie wzmocnić odporność.
A oto przepis na pyszny i zdrowy dżem porzeczkowy:
2 kg czarnej porzeczki
1 kg jabłek (lub 0,5 kg ksylitolu/erytrytolu/cukru nierafinowanego)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
5 łyżeczek pektyn (30 g)