Jedna garść dziennie czarnej porzeczki a tyle korzyści - SPRAWDŹ!

Najwspanialsze źródło niemal wszystkich cennych witamin to -  owoce czarnej porzeczki!


Czy wiesz, że już 100 g owoców czarnej porzeczki dostarcza 4 razy więcej witaminy C niż zalecana dzienna norma dla dorosłych?


Kluczowe jest to, że w świeżych owocach witamina C występuje w towarzystwie wielu innych witamin, dzięki czemu bardzo dobrze się przyswaja, dlatego zdecydowanie lepiej zjeść garść porzeczek niż garść tabletek z witaminą C. 


Dodatkowo w porzeczkach witamina C występuje w trwałych związkach, dzięki czemu pozostanie w naszych dżemach i kompotach nawet po obróbce termicznej!


Te malutkie owoce to skarbnica niezwykle cennych związków takich jak: rutyna, witaminy z grupy B, prowitaminy A, biotyny, kwas foliowy, sole mineralne, żelazo, wapń, magnez, bor, jod, kwasy organiczne, pektyny, olejki eteryczne, garbniki, luteina, kwas gammaglobulinowy, polifenole i wiele innych.


To wszystko sprawia, że dzięki czarnej porzeczce:

  • poprawia się sprawność fizyczna, koncentracja,
  • zwiększa się odporność na infekcje
  • zyskujemy ochronę przed bakteriami, wirusami, grzybami
  • poprawia się wzrok
  • organizm oczyszcza się z toksyn
  • regeneruje się wątroba i nerki
  • znikają fermentacje i procesy gnilne w jelitach
  • wzmacnia się serce i reguluje ciśnienie krwi
  • oczyszczają się naczynia krwionośne 
  • znika anemia, awitaminoza, zakażenia, zapalenie pęcherza i nerek
  • zmniejsza się ryzyko poronienia
  • poprawia się trawienie
  • znikają stany zapalne jamy ustnej oraz krwawiące dziąsła
  • następuje poprawa w chorobach reumatycznych, kamicy moczowej
  • znikają ataki astmy, stany zapalne, szkorbut, 
  • znikają problemy związane z menopauzą oraz prostatą
  • skóra staje się promienna i zdecydowanie spowalnia się proces starzenia

Gorąco polecamy zamknąć owoce w słoiki i zachować namiastkę lata na jesienno-zimowe dni, kiedy trzeba będzie naturalnie wzmocnić odporność. 

A oto przepis na pyszny i zdrowy dżem porzeczkowy:

2 kg czarnej porzeczki

1 kg jabłek (lub 0,5 kg ksylitolu/erytrytolu/cukru nierafinowanego)

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

5 łyżeczek pektyn (30 g)