Piekarnia Józef Kostrzewa

Stara, tradycyjna piekarnia w Brzegu - to miejsce w którym wciąż wypieka się najbardziej wartościowy chleb. Przepis został wzięty z Pisma Świętego z Księgi Ezechiela. Jest to tak zwany chleb Esseński, który zawiera w sobie życie.

Aby upiec taki chleb, najpierw trzeba skiełkować ziarna prosa, żyta i pszenicy. Dodać zakwasu żytniego, pełnoziarnistej mąki żytniej i przypraw. Następnie dajemy czas aby pieczywo wyrosło (8-10 godzin). Potem w temperaturze 40 - 50 stopni, piecze się chleb przez kilka godzin (czasem nawet całą noc) aby nie stracił tych drogocennych wrtości zdrowotnych i energii pochodzącej ze skiełkowanych ziaren zbóż.

Takie wypieki wymagają cierpliwości i muszą być wypiekane z miłością i wiarą, że powstaje coś dobrego dla innych ludzi. Piekarnia Józefa Kostrzewa to miejsce, w którym zatrzymał się czas w momencie kiedy żywność budowała zdrowie każdego człowieka. Gorąco polecam