Pączki - nie tylko na Tłusty Czwartek ;)

Pyszne Jaglane Pączki

Przepis:

2 szklanki zmielonej kaszy jaglanej
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru nieoczyszczonego
1/2 litra owoców sezonowych (większe drobno pokroić)
1/2 kg masła klarowanego


Zmieloną kaszę wsypać do garnka, dodać wszystkie składniki oprócz owoców. Starannie wymieszać mikserem. Na końcu wsypać owoce, wymieszać.

Ciasto wkładać łyżką na rozgrzany tłuszcz. Pączki smażyć aż się zarumienią. Wtedy wyjąć, osączyć na serwetce śniadaniowej. Posypać cukrem pudrem.

Pączki będą jeszcze zdrowsze jeśli upieczemy je w piekarniku. 

Klarowane masło warto stosować w kuchni - do gotowania, pieczenia, a odświętnie do smażenia. Nie przypala się  w wysokiej temperaturze, nie wsiąka też w smażone potrawy. Co ważne, nie podnosi cholesterolu ani trójglicerydów.

Stefania Korżawska "Nie ma przyzwolenia na choroby"