Cebula - mocarna królowa warzyw

           Cebulę często nazywa się królową warzyw. Pewnie dlatego, że posiada mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Wiedziały o tym nasze babcie, które w czasie przeziębienia sporządzały różne mikstury, które szybko stawiały każdego na nogi.

       Chleb z cebulą, sok lub syrop z cebuli zaopatrują nas w witaminę C, A, witaminy z grupy B, wapno, magnez i żelazo. Nic dziwnego, że organizm po takiej kuracji, natychmiast odzyskuje siły do uporania się z chorobą. Spożywanie surowej cebuli, stymuluje funkcjonowanie wątroby, która oczyszcza nas z toksyn. Gotowana natomiast, potrafi złagodzić zaparcia i wzdęcia. Jedzmy cebulę, aby mieć silne kości, zdrowe serce, odpowiedni poziom cukru we krwi.

           Jeśli będzie często gościć na naszych stołach, nawet choroby nowotworowe ominą nasz szerokim łukiem.